De Naakte Waarheid

Om dat te stimuleren maakte ik rond de tentoonstelling Rembrandt’s Naakte Waarheid in voorjaar 2016 een talkshowprogramma met debat, film en documentairemateriaal rond het thema ‘veroudering en het verlies van schoonheid’. Rolmodellen van 19, 26, 55, 65 en 90 jaar oud vertelden in een uitverkochte De Nieuwe Liefde aan de hand van speciaal voor de gelegenheid gemaakte levensgrote naaktfoto’s van Zoe Mackintosh hoe zij naar hun naakte lichaam kijken. In de spiegel thuis en in de context van maatschappelijke beeldvorming, waar we worden overspoeld met gemanipuleerde beelden van jonge, strakke lijven.

 

Rembrandt tekende alles zoals het zich voordoet. Elke rimpel, grijze haar, onooglijke vet kwab mocht er wat hem betreft zijn. Rembrandt’s werk biedt dus een prachtig ‘haakje’ om het eens over het ouder wordende lichaam te hebben.

 

Zichtbaar oud worden en zijn valt niet altijd mee. Jong is onomstotelijk de norm en je moet als oudere zien te dealen met dat ouder wordende lichaam. Veel vrouwen – maar zeker ook mannen – worstelen met het verlies van schoonheid.

Hoe ga je daar mee om? Hoe voelt het écht om oud te zijn?

 

Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn.

De Naakte Waarheid laat ouderen aan het woord én zet ze overal in het het land aan het werk, door ze zelf etsen te laten maken naar het naakte lichaam. Dit gebeurt aan de hand van Rembrandt’s etsen en door naar naaktmodel te tekenen.

 

 

Het workshopprogramma is heel succesvol en trekt langs zorglocaties. U kunt het boeken via Museum Het Rembrandthuis.

Kijk hier hoe ouderen genieten van de workshops:

 

Ik mocht bij Jacobine op Zondag meer vertellen over De Naakte Waarheid:

 

Flyer & affiche van De Naakte Waarheid zijn gemaakt door Michiel van Heeswijk.