Aanpak [Een]zaamheid Amsterdam

Talkshows

De gemeente Amsterdam ziet het aantal eenzame burgers toenemen. Het gaat hierbij zeker niet alleen om ouderen, ook het aantal eenzame jongeren groeit.

Met Experiment Aanpak Eenzaamheid nodigde de gemeente in 2017 zo’n 38 organisaties uit om te onderzoeken wat werkt en wat niet als je eenzaamheid tegen wil gaan.

 

UP! was één van de projecten en realiseert sindsdien maandelijks talkshows in De Nieuwe Liefde. Inmiddels maakt UP! deel uit van de Kopgroep Aanpak Eenzaamheid.

 

Ieder mens doet ertoe

Ergens bij horen is een menselijke noodzaak. Als je het gevoel hebt er niet meer toe te doen loop je vast, emotioneel en fysiek. Bij eenzaamheid neemt de kans om eerder te overlijden toe.

 

Hoe ouder je wordt, hoe meer afscheid je te verstouwen krijgt. Afscheid van je werkende leven, van je strakke gezonde lichaam, van je mobiliteit en van je naasten en dierbaren. Hoe beter je dat veelkoppige monster afscheid recht in de ogen kan kijken, hoe beter je voor jezelf en anderen kan zorgen. Je kan eenzaamheid maar beter voor zijn…

 

Als je ouder wordt in Amsterdam moet je tegenwoordig veel zelf regelen. Dat is voor veel ouderen nieuw en moeizaam. Eenzaamheid ligt op de loer en is funest, voor je gezondheid en je welbevinden. Oude netwerken als kerk, kroeg en familie bestaan niet meer – althans niet zo hecht als vroeger – en UP! biedt zicht op nieuwe verbanden en kansen.

 

Live @De Nieuwe Liefde

UP! organiseert maandelijks in samenwerking met De Nieuwe Liefde een talkshow op de maandagavond rond thema’s die ertoe doen als je ouder wordt en bekijkt die met een open en persoonlijke blik, waarbij de scherpe randjes niet worden geschuwd.

UP! steekt haar bezoekers een hart onder de riem: laten we proberen het leven wat beter te begrijpen, wat meer naar elkaar omkijken en samen optrekken.

 

 

 

 

 

Schot in de roos

De zaal zit elke keer bomvol.

“Eindelijk gaat het hier eens over mij en wat mij en mijn generatie bezig houdt” horen we onze bezoekers zeggen. En ook opvallend: bij UP! zitten relatief veel mannen in de zaal.

 

UP! biedt podium aan diverse gasten – oud en jong – en aan de andere projecten binnen de Aanpak Eenzaamheid, zodat we elkaar kunnen versterken. Zo vond In My Backyard – een project dat statushouders koppelt aan Amsterdammers – bij UP! in de zaal Hannie, de perfecte oma voor een Syrisch gezin. Tot op de dag van vandaag zijn ze bij elkaar, vieren samen kerst en sinterklaas en leren Nederlands aan de hand van kinderboeken.

Thema’s

De thema’s van de talkshow zijn divers. We openden de serie met VRIENDSCHAP. Als je ouder wordt is een kleine, betekenisvolle kring mensen om je heen bijzonder waardevol, zo blijkt o.a.uit  onderzoek van Anja Machielse. Je wordt gezien en je kan zelf van betekenis zijn. En wat vooral zo fijn is: er zijn mensen die je levensverhaal kennen, waardoor je voorbij koetjes en kalfjes kan praten.

 

Bij BEWEGING kwam ‘de hersenprofessor van DWDD’ Erik Scherder vertellen waarom het zo goed voor je is en lieten verschillende ouderen zien dat bewegen ook kan betekenen: dans (PRA muziektheater) of nieuwsgierigheid (lezingen van Oud geleerd Jong gedaan) of sport (binnen het aanstekelijke netwerk van Golden Sports)

 

De dood en ouder worden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De laatste talkshow van het seizoen ging over ROUW. Hier vindt je een kort filmpje van de talkshow. Te gast was o.a. casting director Hans Kemna (78), hij vertelde over de 50 jaar die hij samen was met zijn vriend Adrian Brine. Actrice Ineke Swanevelt (74) begon op de dag van de crematie van haar man Hans een boek met als voorlopige titel: We verliezen elkaar niet.

Jenny Arean bezong live rouw in alle toonaarden.

 

Follow Up @ OBA

UP! organiseert in samenwerking met Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een vervolgsessie in de OBA Roelof Hartplein, gebaseerd op de Jump movement methodiek. Verrassende en verdiepende gesprekken zijn het gevolg.

 

Kijk hier voor meer info over UP! en hier voor alle info over de talkshows in De Nieuwe Liefde.