Aanpak [Een]zaamheid Amsterdam

 

TALKSHOWS

De gemeente Amsterdam ziet het aantal eenzame burgers toenemen. Het gaat hierbij zeker niet alleen om ouderen, ook het aantal eenzame jongeren groeit.

 

Met Experiment Aanpak Eenzaamheid nodigde de gemeente in 2017 zo’n 38 organisaties uit om te onderzoeken wat werkt en wat niet als je eenzaamheid tegen wil gaan.

UP! was één van de projecten en realiseert sindsdien maandelijks talkshows in De Nieuwe Liefde. Inmiddels maakt UP! deel uit van de Kopgroep Aanpak Eenzaamheid.

 

Ieder mens doet ertoe

Ergens bij horen is een menselijke noodzaak. Als je het gevoel hebt er niet meer toe te doen loop je vast, emotioneel en fysiek. Bij eenzaamheid neemt de kans om eerder te overlijden toe.

 

Hoe ouder je wordt, hoe meer afscheid je te verstouwen krijgt. Afscheid van je werkende leven, van je strakke gezonde lichaam, van je mobiliteit en van je naasten en dierbaren. Hoe beter je dat veelkoppige monster afscheid recht in de ogen kan kijken, hoe beter je voor jezelf en anderen kan zorgen. Je kan eenzaamheid maar beter voor zijn.

 

Als je ouder wordt in Amsterdam moet je tegenwoordig veel zelf regelen. Dat is voor veel ouderen nieuw en moeizaam. Eenzaamheid ligt op de loer en is funest, voor je gezondheid en je welbevinden. Oude netwerken als kerk, kroeg en familie bestaan niet meer – althans niet zo hecht als vroeger – en UP! biedt zicht op nieuwe verbanden en kansen.

 

Live @De Nieuwe Liefde

UP! organiseert maandelijks in samenwerking met De Nieuwe Liefde talkshows rond thema’s die ertoe doen als je ouder wordt en bekijkt die met een open en persoonlijke blik.

 

 

 

 

 

 

Schot in de roos

UP! was in één klap een van de meest succesvolle programma’s.

“Eindelijk gaat het hier eens over mij en wat mij en mijn generatie bezig houdt” horen we onze bezoekers zeggen.

En ook opvallend: bij UP! zitten relatief veel mannen in de zaal.

 

UP! biedt podium aan diverse gasten – oud en jong – en aan de andere projecten binnen de Aanpak Eenzaamheid, zodat we elkaar kunnen versterken. Zo vond In My Backyard – een project dat statushouders koppelt aan Amsterdammers – bij UP! in de zaal Hannie, de perfecte oma voor een Syrisch gezin. Tot op de dag van vandaag zijn ze bij elkaar, vieren samen kerst en sinterklaas en leren Nederlands aan de hand van kinderboeken.

THEMA’S

De thema’s van de talkshow kunnen heel concreet zijn of juist heel spannend. Van beweging tot vriendschap, van wonen tot seksualiteit, van zelfbeeld tot technologie. Grote namen als Neelie Kroes en hersenprofessor Erik Scherder doen het woord naast inspirerende ‘gewone’ mensen .

 

Inmiddels benadert UP! het thema eenzaamheid steeds meer vanuit persoonlijke groei: door je veerkracht te oefenen kan je je beter verhouden tot alleen zijn. Blijf bewegen, blijf je verbazen tot het stopt. Blijf voor zover mogelijk actief en voorkom daarmee eenzaamheid.

 

Kijk hier voor meer info over UP! en hier voor de vele talkshows die inmiddels hebben plaatsgevonden in De Nieuwe Liefde.

 

De talkshows worden live gestreamd via facebook en De Nieuwe Liefde en zijn terug te zien op het you tube kanaal van UP!.