Robots at your Service

Hackaton

Met de snelle en grote toename van het aantal ouderen in de nabije toekomst neemt ook de zorgvraag toe. Hoe gezond we ook leven, ons lichaam is aan slijtage onderhevig en heeft op enig moment zorg nodig.

Zorg blijft altijd mensenwerk, maar een deel kan worden gecovered met slimme technologie. Denk aan technologische woonvoorzieningen, valpreventie en toepassingen op gebied van medicatie.

 

In het weekend van 19-20 november 2016 vond een hackaton plaats, waarbij de deelnemers een challenge aangingen op het gebied van healthy aging. Op het Marineterrein in Amsterdam werd speciaal voor de gelegenheid een aantal kamers uitgerust met de nieuwste technische snufjes op het gebied van ouderen en gezondheidszorg.

 

Bij een hackaton gaan mensen van diverse pluimage in 48 uur  creatieve oplossingen voor alledaagse problemen bedenken én uitwerken. Het resultaat is bijvoorbeeld een prototype of een proefmodel van een apparaatje of een oplossing die bestaat uit een app.
Doordat de samenstelling van de groep heel divers is wordt het onderwerp van alle kanten belicht, wat de kans op goede oplossingen vergroot. Het gaat hierbij dus om de nieuwe toepassing van iets dat al bestaat (denk: een wasknijper gebruiken om te voorkomen dat je broek in de ketting van je fiets raakt). De techneuten nemen de slimme technologie onder de loep en bedenken iets dat nog effectiever is.

 

 

Mensenwerk

Met al die techneuten over de vloer bestaat het risico dat het uiteindelijk alleen maar over de kick van robotica gaat en een essentieel uitgangspunt – zorg gaat over mensen – buiten beeld raakt. Aan mij de taak om dit te voorkomen door  een paar programmaonderdelen te maken die het echte leven laten zien. Zo richt de hackaton zich op zgn. persona’s. Wie zouden dat in werkelijkheid zijn? Ik maakte een aantal profielen en illustreerde ze met beeld en verhalen. Als start van de hackaton interviewde ik live in een talkshow de ‘echte’ ouderen: hoe ziet hun dagelijks leven er uit? Hoe zien zíj de toekomst en de inzet van robotica?

 

robots-at-your-service

 

Het resultaat was een enerverende avond en een geslaagd weekend vol nieuwe ideeën en toepassingen. Lees hier wat de opbrengst is van Robots at your service.

De organisatie is in handen van The Hackaterians gesteund door ZonMW vanuit het programma Active and Assisted Living.