Jong geleerd oud gedaan

In samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam heb ik in mei 2016 een veelzijdig live programma samengesteld om studenten overzicht te geven van de verschillende mogelijkheden om met een oudere doelgroep te werken. Froukje Jansen interviewde de diverse betrokken professionals en ouderen.

 

Marianne Barendsen van theatergroep Grey Vibes is een van de pioniers op dit gebied en leidt op de HvA Theaterschool aankomende theaterdocenten op tot het werken met ouderen: “Ik wil graag ouderen als doelgroep in de opleiding inbrengen, zodat studenten weten hoe het is om met ouderen te werken. Het zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als de Jeugdtheaterschool.” Charlotte (69) is één van de oudere deelnemers:

“Weet je, hoe oud je ook bent, je houdt altijd dezelfde gevoelens. Je liefde, hartstocht, je dromen. Ze zijn er allemaal nog. Meedoen aan dans opende een wereld voor me. Ik voelde me weer jong. Dit is een soort 3e leven voor me. Zij gaan er voor en ik doe mee.”

Het publiek zit op het puntje van de stoel. Wat het met ouderen doet, daar gaat het tenslotte om. Charlotte besluit enthousiast:

“Mentaal voel ik me weer sterker. Na afloop zit ik op de fiets en denk: wauw!”

 

Jacqueline Koop maakt met haar programma Muzisch Actief Plus muziek met ouderen in zorglocaties en leidt docenten op. Na de zomer van 2016 zijn de resultaten van het onderzoek naar de effecten van haar werkwijze klaar en kan Jacqueline vertellen over haar bevindingen én over het vervolgtraject binnen de zorginstellingen en het Conservatorium van Amsterdam: “Muziek verbindt en maakt zo veel meer mogelijk.”

 

 

 

Vanuit Care & Culture laatt Joop (94) samen met Job zien dat hij zich als danser nog helemaal thuis voelt op het podium.

 

rasa-job-joop-lachend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstenaars Ans Markus en Jakob de Jonge belichten verschillende invalshoeken van de samenwerking tussen generaties.

De zakelijkheid in het sociaal ondernemen wordt ingebracht door Hogeschool Rotterdam. Student commerciële economie Marc Hendriks (zie afbeelding) opende met zijn oma An Oma’s pop up restaurant en werkt nu samen met de nieuwe opleiding Marketing & Social Business aan de Hogeschool Rotterdam.

“Mijn oma weet wat koken is. En wat iedereen lekker vindt. Dankzij mijn studie weet ik hoe je een eigentijdse tent runt. Samen kan je de wereld aan.”