Age Friendly Cultural Cities

Cultuurparticipatie doet goed

Het Fonds voor Cultuurparticipatie is één van de fondsen binnen het platform Lang Leve Kunst dat de afgelopen jaren heeft gezorgd voor een enorme toename van kunst- en cultuuraanbod voor ouderen. Zelf actief deelnemen aan culturele activiteiten doet vooral ouderen goed: je bent de deur uit, ontmoet leuke nieuwe mensen en bent trots op al dat moois dat je (samen) tot stand brengt.

 

Verduurzamen

Om de projecten een extra duwtje richting verduurzaming te bieden startte het Fonds voor Cultuurparticipatie de regeling Lang leve kunst: op weg naar Age Friendly Cultural Cities, waarbij steden een speciaal programma ontwikkelen op het gebied van cultuurparticipatie en ouderen en contact zoeken met bedrijfsleven om qua inkomsten niet alleen afhankelijk te zijn van de fondsen.

 

 

 

 

Age Friendly City?

De feiten: in 2030 wonen wereldwijd 3 op de 5 mensen in de stad en twee maal zo veel inwoners als nu zijn tegen die tijd ouder dan 60.

De World Health Organisation (WHO) heeft daarom Age Friendly Cities in het leven geroepen: de lokale overheid wordt gestimuleerd om een omgeving te creëren waarbinnen mensen zelfstandig, autonoom en gezond oud kunnen worden. Daarvoor is een aantal domeinen benoemd, zoals vervoer, huisvesting en zorg.

 

Actieve cultuurparticipatie

Dit Nederlandse programma focust vooral op cultuur. De steden Den Haag, Eindhoven, Leeuwarden, Maastricht en Amsterdam maken een speciaal programma en een deskundige jury beoordeelt de activiteiten. Op 23 november 2016 vond de zinderende finale plaats in de Stadsschouwburg van Utrecht.

Amsterdam won met het project Twee keer kijken van Foam en OBA.

 

Manifestaties in de steden

Maastricht, Leeuwarden, Eindhoven, Den Haag en Amsterdam beten aldus het spits af. In 2017 sluiten ook Utrecht, Groningen, Doetinchem, Emmen en Deventer zich aan.

Deze 5 nieuwe steden worden wederom bezocht door een jury onder leiding van Hedy d’Ancona en dingen mee naar de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs.

 

NB de foto komt uit de voorstelling Dansen met Parkinson van choreografe Marlien Seinstra.